Je hebt een LinkedInprofiel. Wat nu?
Ik ontmoet veel mensen die wel een LinkedIn profiel hebben, maar er niet wijzer van worden. “Ik heb er eigenlijk niets aan“, hoorde ik vorige week nog van een werkzoekende.
Het uitblijven van een succes via LinkedIn komt vaak doordat mensen niet weten wat ze willen bereiken via LinkedIn. Doorgaans maken mensen een profiel aan omdat ze hun netwerk willen uitbreiden. Dan past LinkedIn prima, zolang je weet HOE je dat kan doen. Ook wanneer je een baan zoekt, kan LinkedIn zinvol zijn. Het ziet ernaar uit dat LinkedIn steeds toonaangevender wordt als het gaat om werving van personeel. Maar met alleen een profiel zul je niet opvallen tussen alle werkzoekenden.
Hoogste tijd om mijn persoonlijke ervaringen met jullie te delen. Hieronder tref je de 3 meest voorkomende beweegredenen om een LinkedIn profiel te hebben. Per doelstelling heb ik mijn tips beschreven, inclusief denk- en doewerk.
Wat wil jij bereiken via LinkedIn?
1. Ik wil mijn netwerk uitbreiden.
- Denkwerk: Bedenk met welke mensen jij jouw netwerk wilt uitbreiden. Wellicht zijn dat vak- , branche, studie- of leeftijdsgenoten. Of wil je juist nieuwe klanten, recruiters, of concurrenten in je netwerk.
- Actie: Maak persoonlijk contact, stuur mensen geen standaard uitnodiging. Klik eerst op het profiel en schrijf dan een persoonlijke uitnodiging. Je kan ook bellen, of iemand persoonlijk ontmoeten. Wissel je online-activiteiten af met offline. Ga eens koffie drinken met iemand uit je netwerk. Doe dit ook met je bestaande contacten.
- Tip: LinkedIn / netwerken is het meest effectief in de tweede kring. Wees positief nieuwsgierig naar de mensen in je netwerk. Misschien dat iemand in jouw netwerk iemand kent die interessant is voor jou.
2 Ik wil een nieuwe baan.
- Denkwerk: Bedenk welke mensen jou aan een nieuwe baan kunnen helpen. Start klein; welke mensen kunnen jou helpen aan mogelijk interessante vacatures of informatie.
- Actie: Wees duidelijk over het soort werk dat jij zoekt. Praat niet over ‘een nieuwe uitdaging’ maar vertel concreet welke type functies, branches, vakgebieden jou aanspreken.
- Tip: maak een top 10 van de bedrijven waar jij zou willen werken, ga deze bedrijven volgen op LinkedIn. Kijk ook welke mensen er bij deze bedrijven werken (of gewerkt hebben), wellicht lopen er al ‘lijntjes’ in je netwerk.
3 Ik wil laten zien wat ik kan.
- Denkwerk: bepaal jouw specialiteit. Wees niet de ‘allrounder’, maar kies je niche. Jouw identiteit dient je vakkennis uit te stralen.
- Actie: Voeg je projecten toe op je profiel. Wees actief in een groep, beantwoord vragen en deel via updates interessante nieuwsberichten.
- Tip: Schrijf een (gast) blog. Dit kan op verschillende websites. Op deze manier deel je niet de kennis van een ander, maar juist de kennis van jezelf.
Ik hoop dat een aantal van mijn tips je weer een stapje dichterbij je succes brengen.
En wellicht heb jij een andere reden om actief te zijn op LinkedIn? Dan hoor ik je graag, deel je kennis zodat ik (en anderen) weer van jou kunnen leren.