Arbeidsdeskundig onderzoek
Is uw werknemer voor langere tijd uitgevallen? Dan krijgt u waarschijnlijk te maken met een arbeidsdeskundige. Door middel van een onderzoek kun je helder krijgen wat de mogelijkheden zijn voor u als werkgever en voor de zieke werknemer. Lees verder om erachter te komen wat een arbeidsdeskundig onderzoek is en wanneer dit onderzoek nodig is.
Arbeidsdeskundig onderzoek
De wet verplicht werkgevers in Nederland om te onderzoeken hoe werknemers die langere tijd zijn uitgevallen kunnen blijven werken. Hierbij kan een arbeidsdeskundige u helpen. Zo adviseert de arbeidsdeskundige u over de arbeidsmogelijkheden en inzetbaarheid van uw zieke werknemer. In eerste instantie richt het onderzoek zich op de arbeidsmogelijkheden binnen de huidige organisatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan wordt er gekeken naar herplaatsing in een andere functie of in een andere organisatie.
Het arbeidsdeskundig onderzoek beantwoordt vier vragen:
- Is het eigen werk van de medewerker nog passend?
Zo niet:
- Kan het eigen werk passend gemaakt worden?
Blijkt dat ook niet het geval, dan:
- Zijn er andere passende functies binnen de organisatie voor de medewerker?
Tot slot:
- Zijn er mogelijkheden om de medewerker te begeleiden naar passend werk bij een andere werkgever?
Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek?
In de Arbowet wordt een arbeidsdeskundig onderzoek niet genoemd. U moet echter wel onderzoeken hoe uw werknemer naar vermogen kan blijven werken en wat u daarbij kunt doen. Vaak schakelt de werkgever daar een arbeidsdeskundige voor in. Weet je niet wanneer je een onderzoek moet laten uitvoeren? Meestal gebeurt dat tussen de 42e en 52e ziekteweek. Als het 2e ziektejaar ingaat, moet u de voortgang van de re-integratie beoordelen. Dan is een arbeidsdeskundig onderzoek raadzaam.
Werkwijze arbeidsdeskundig onderzoek
Hoe ziet een arbeidsdeskundig onderzoek eruit? Het onderzoek wordt uitgevoerd op basis van de door de bedrijfsarts opgestelde FML en een organisatie- en functiebeschrijving. De arbeidsdeskundige voert gesprekken met de werkgever en de betrokken werknemer. Op basis hiervan beoordeelt de arbeidsdeskundige of de werknemer terug kan keren naar de eigen werkplek. Is dat niet het geval? Dan beoordeelt de arbeidsdeskundige of er een andere passende functie is binnen het bedrijf (1e spoor re-integratie). Is dat ook niet mogelijk? Dan onderzoekt de arbeidsdeskundige tot slot de mogelijkheden bij een andere werkgever. Natuurlijk houdt de arbeidsdeskundige daarbij rekening met de belastbaarheid, ervaring, opleidingsniveau van de werknemer en de arbeidsmarkt. Binnen vier weken ontvangt u een onafhankelijk arbeidsdeskundig rapport met een duidelijk advies over het vervolg. Het rapport wordt aan alle betrokkenen toegezonden.
Meer informatie
We hopen u goed geïnformeerd te hebben over wat een arbeidsonderzoek is en wanneer een arbeidsonderzoek nodig is. Heeft u meer vragen over het arbeidsdeskundig onderzoek? Of bent u op zoek naar een arbeidsdeskundige? Neem dan contact met ons op. Frame is uw specialist in re-integratie tweede en re-integratie derde spoor, outplacement, loopbaanbegeleiding en mobiliteitsoplossingen. Onze re-integratiecoaches zijn doorgewinterde experts. Wij richten onze diensten zo in dat het past binnen uw organisatiefilosofie en de geldende wetgeving. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via e-mail of telefoon.
Meer informatie?
Bel: +31(0)76-5084915
E-mail: info@framebv.nl
Neem contact op
* Verplicht in te vullen